Вершини Хом’як та Синяк

 

Хом’як — вершина у південно-східній частині Ґорґан (Українські Карпати), на території Яремчанської міської ради Івано-Франківської області.Українські Карпати дивують не лише своїми мальовничими широтами, а й історіями, якими устелений весь край. До прикладу, нашим маршрутом колись ходили чутки, що десь в цих краях відомий народний месник Микола Шугай випробовував на міцність своїх новобранців. Кажуть, що на схилах однієї з гір, вершини Хом’як чи Синяк, новобранці мали пройти по тонкій смереці над урвищем, після чого обряд у воїни закінчувався вже на самій маківці гори. Там новобранець мусив стояти нерухомо, подолавши свій страх, коли у його бік кидали добре заточені сокири.

Даний маршрут чудово підійде як для новачків, так і для шанувальників активного виду відпочинку. Найпростішим походом тут вважається той, що бере свій початок з шляху на Поляницю (Буковель), до якої дістатись можна з селища Татарів. Через кілометр ви дійдете до розгалуження шляхів. Прямуючи головною дорогою, вас зустріне Яблуницький перевал −  це, безперечно, гарна локація, яку слід відвідати, проте для нас важливий інший напрямок −  лісовий. Знаходиться він праворуч на розгалуженні доріг й іменується за типом як «райтшток». Він виведе вас схилом правої частини долини струмка, що бере свій початок з гори Хом’як.

Продовжується наш похід Карпатами на галявині, між горами Гребля і Хом’як (1542 м). Називається ця місцина − полонина Бараня. З неї слід піднятись на саму вершину гори Хом’як. Стежина з полонини буде прямувати спочатку через ліс, а трохи згодом і через хащі жерепу. Дорога до гори буде чіткою і добре второваною. Підійнявшись до самої маківки, вас зустріне статуя Божої Матері. Гора Хом’як цікава ще тим, що її вершина наділена майже ідеальною конусоподібною формою, з якої відкриваються чудові краєвиди на довколишні переливи гірських масивів.

Налюбувавшись красотами, спускаємось з гори Хом’як до полонини Бараня, недалеко від якої ви знайдете джерело питної води. Поповнивши запаси, доходимо до полонини Хом’яків, від якої плавно прямуємо спуском до межі лісу. Ця дорога не забере у вас багато сил і часу. Крокуємо в північно-східному напрямку до мети нашого маршруту − гори Синяк.

You may also like

Leave a Reply